Europejski Dzień Śniadania
24
kwietnia obchodzony jest Europejski Dzień Śniadania, który
organizowany jest pod hasłem Znajdź
czas na śniadanie
(ang. Make time
for breakfast).
Święto
– zainicjowane w 2012 roku przez przedstawicieli Światowej
Organizacji Zdrowia, stowarzyszeń dietetyków oraz Komisji
Europejskiej – ma zwrócić uwagę na to, jak ważne jest
spożywanie porannego, pierwszego posiłku w ciągu dnia. Dobrej
jakości śniadanie wpływa bowiem pozytywnie na koncentrację,
najlepsze wyniki w nauce i w pracy, a ponadto zmniejsza ryzyko
otyłości. Szczególnie istotne jest dla dzieci i młodzieży.
Koniecznie dowiedzmy się, co warto i trzeba zjeść rano...
Co
powinno zawierać pełnowartościowe pierwsze śniadanie?
- węglowodany złożone pochodzące z produktów zbożowych pełnoziarnistych, czyli: pieczywo (razowe, graham), płatki zbożowe (owsiane, żytnie, gryczane, jaglane), musli, otręby;
- warzywa i/lub owoce;
- mleko bądź produkt mleczny (ser żółty, twaróg, jogurt, kefir, maślanka)
- produkt białkowy (wędlina, najlepiej upieczona samodzielnie, pasty z roślin strączkowych/jajek)
W
to wyjątkowe święto zróbmy coś naprawdę pysznego!
Źródło: eurodesk.pl/ ncez.pl
Komentarze
Prześlij komentarz