Jestem tutaj

Europejski Dzień Śniadania


  24 kwietnia obchodzony jest Europejski Dzień Śniadania, który organizowany jest pod hasłem Znajdź czas na śniadanie (ang. Make time for breakfast).

  Święto – zainicjowane w 2012 roku przez przedstawicieli Światowej Organizacji Zdrowia, stowarzyszeń dietetyków oraz Komisji Europejskiej – ma zwrócić uwagę na to, jak ważne jest spożywanie porannego, pierwszego posiłku w ciągu dnia. Dobrej jakości śniadanie wpływa bowiem pozytywnie na koncentrację, najlepsze wyniki w nauce i w pracy, a ponadto zmniejsza ryzyko otyłości. Szczególnie istotne jest dla dzieci i młodzieży. Koniecznie dowiedzmy się, co warto i trzeba zjeść rano...

Co powinno zawierać pełnowartościowe pierwsze śniadanie?
  • węglowodany złożone pochodzące z produktów zbożowych pełnoziarnistych, czyli: pieczywo (razowe, graham), płatki zbożowe (owsiane, żytnie, gryczane, jaglane), musli, otręby;
  • warzywa i/lub owoce;
  • mleko bądź produkt mleczny (ser żółty, twaróg, jogurt, kefir, maślanka)
  • produkt białkowy (wędlina, najlepiej upieczona samodzielnie, pasty z roślin strączkowych/jajek)
W to wyjątkowe święto zróbmy coś naprawdę pysznego!



Komentarze