Większa i słodsza kuzynka jagody. Dzisiaj swoje święto obchodzi polska borówka
Inicjatywa powstała podczas Konferencji Borówkowej w roku
2016. Plantatorzy postanowili wspólnie promować 1 lipca jako datę rozpoczęcia
sezonu. Fundacje Promocji Polskiej
Borówki wspiera Polska Borówka oraz Bank BGŻ BNP Paribas S.A.
Borówka powoli staje się naszym dobrem narodowym. Szacuje
się, że około 80% owoców z polskich upraw trafia na rynki zagraniczne do 25
krajów na 4 kontynentach. Ponad 96% stanowią dostawy głównie do krajów w UE.
Stała się w tym czasie drugim po jabłkach pod względem wartości eksportu
owocem.
To owoc, którego właściwości
lecznicze doceniono dopiero w XX wieku - wtedy zaczęto ich uprawę. Należy
do tej samej rodziny co jagody (borówki czarne). Borówki amerykańskie są nie
tylko większe i słodsze w smaku od swoich kuzynek, lecz także są skuteczniejsze
w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych. Jakie jeszcze właściwości ma
borówka?
Spośród wszystkich owoców i warzyw ma najwyższą zawartość przeciwutleniaczy,
dzięki czemu podnosi odporność organizmu i zapobiega infekcjom. Powstrzymuje starzenie się organizmu i traktowana jest jako ważny składnik diet. Niebieskie jagody pomagają również obniżyć ciśnienie i zły cholesterol. Mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie mózgu (poprawia
pamięć), przewodu pokarmowego, układu moczowego oraz wzroku. Działają również
na poprawę nastroju i pomagają w walce z depresją. Wpierają też proces redukcji
wagi i pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. Mają dużą zawartość witamin K i C
oraz mniejszą witamin E i B6. Są również doskonałym źródłem manganu i błonnika.
Świeże
borówki powinny być intensywnie niebieskie, pokryte białawym, kredowym nalotem
woskowym. Należy sprawdzić, czy owoce nie są wilgotne, spleśniałe lub zgniłe. Mrożone
borówki powinny być sypkie. Jeśli są zbite w jedną masę, z dużym
prawdopodobieństwem można stwierdzić, że były już rozmrożone i ponownie
zamrożone. Borówki można przechowywać w lodówce do siedmiu dni. Te, które
nie zostaną spożyte od razu, nie należy myć. Aby
zamrozić borówki, należy położyć je nieumyte na pergaminie, włożyć do
zamrażarki, a kiedy zamarzną, przełożyć do plastikowego woreczka. W ten sposób
można je przechowywać przez rok.
Źródło:
bankier.pl/polskiesuperowoce.pl
źródło
zdjęcia: flower-garden.pl/poradnikzdrowie.pl
Komentarze
Prześlij komentarz