Jestem tutaj

Większa i słodsza kuzynka jagody. Dzisiaj swoje święto obchodzi polska borówka


Inicjatywa powstała podczas Konferencji Borówkowej w roku 2016. Plantatorzy postanowili wspólnie promować 1 lipca jako datę rozpoczęcia sezonu. Fundacje Promocji Polskiej Borówki wspiera Polska Borówka oraz Bank BGŻ BNP Paribas S.A. 

Borówka powoli staje się naszym dobrem narodowym. Szacuje się, że około 80% owoców z polskich upraw trafia na rynki zagraniczne do 25 krajów na 4 kontynentach. Ponad 96% stanowią dostawy głównie do krajów w UE. Stała się w tym czasie drugim po jabłkach pod względem wartości eksportu owocem.

To owoc, którego właściwości lecznicze doceniono dopiero w XX wieku - wtedy zaczęto ich uprawę. Należy do tej samej rodziny co jagody (borówki czarne). Borówki amerykańskie są nie tylko większe i słodsze w smaku od swoich kuzynek, lecz także są skuteczniejsze w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych. Jakie jeszcze właściwości ma borówka?



Spośród wszystkich owoców i warzyw ma najwyższą zawartość przeciwutleniaczy, dzięki czemu podnosi odporność organizmu i zapobiega infekcjom. Powstrzymuje starzenie się organizmu i traktowana jest jako ważny składnik diet. Niebieskie jagody pomagają również obniżyć ciśnienie i zły cholesterol. Mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie mózgu (poprawia pamięć), przewodu pokarmowego, układu moczowego oraz wzroku. Działają również na poprawę nastroju i pomagają w walce z depresją. Wpierają też proces redukcji wagi i pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. Mają dużą zawartość witamin K i C oraz mniejszą witamin E i B6. Są również doskonałym źródłem manganu i błonnika.


Świeże borówki powinny być intensywnie niebieskie, pokryte białawym, kredowym nalotem woskowym. Należy sprawdzić, czy owoce nie są wilgotne, spleśniałe lub zgniłe. Mrożone borówki powinny być sypkie. Jeśli są zbite w jedną masę, z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że były już rozmrożone i ponownie zamrożone. Borówki można przechowywać w lodówce do siedmiu dni. Te, które nie zostaną spożyte od razu, nie należy myć. Aby zamrozić borówki, należy położyć je nieumyte na pergaminie, włożyć do zamrażarki, a kiedy zamarzną, przełożyć do plastikowego woreczka. W ten sposób można je przechowywać przez rok.



Źródło: bankier.pl/polskiesuperowoce.pl
źródło zdjęcia: flower-garden.pl/poradnikzdrowie.pl

Komentarze