Nie wszystkie czekolady muszą mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie...7 lipca. Światowy Dzień Czekolady
Czy to możliwe, że tak słodki i tłusty przysmak jest zdrowy? Kiedyś straszono nas, że jest niezdrowa i psuje zęby. Dziś zwraca się uwagę na jej prozdrowotne właściwości. Spożywanie gorzkiej czekolady w umiarkowanej ilości może pozytywnie wpłynąć na pracę organizmu. Może też być dobrą alternatywą dla innych słodkości.
Chodzi przede wszystkim jednak o to, że czekolada czekoladzie nierówna. Większość badań zgodnie sugeruje, że służy nam raczej jej gorzka odmiana, zawierająca co najmniej 70% masy kakaowej. Co prawda nawet w ciemnej czekoladzie znajdziemy bardzo dużo cukru, lecz kakao samo w sobie daje nam tyle korzyści, że niwelują one wszelkie szkodliwe działanie.
Kluczowym związkiem obecnym w kakao są flawanole, podgrupa naturalnych przeciwutleniaczy nazwanych zbiorczo flawonoidami, słynących z właściwości dobroczynnych dla mięśnia sercowego.
Niestety większość produkowanej przemysłowo czekolady zawiera niewielkie ilości flawanoli, dają one bowiem gorzki smak - wytwórcy decydują się więc poświęcić korzyści zdrowotne swego produktu na rzecz jego smaku.
Na co zwracać uwagę kupując gorzką czekoladę? Czy słowo gorzka zawsze ma swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości? Jak producenci próbują oszukać nas na jakości czekolady? Co znajdziemy w ich składzie? I jaką czekoladę wybierać?
W zależności od jej gatunku, na półkach sklepowych znajdziemy produkty o zawartości od 60% do 99% ziarna kakaowca. Choć nie istnieją wymagania mówiące o tym, ile miazgi kakaowej powinno znajdować się w gorzkiej czekoladzie, to te poniżej 70% zazwyczaj są kiepskiej jakości. Ciemna czekolada zawiera miazgę kakaową, tłuszcze kakaowe i cukier. Nie wybierajmy tej, która zawiera syrop glukozowo-fruktozowy czyli emulgator E476 (polirycynooleinian poliglicerolu). Producenci, chcąc nieco zatuszować kiepskiej jakości miazgę kakaową, oraz by zaoszczędzić samego kakao, ograniczają jego ilość i dodają właśnie tego emulgatora, który wiąże składniki i dzięki niemu się nie rozwarstwiają. Ponadto w składzie gorzkiej czekolady znaleźć można lecytynę sojową, która jest zdecydowanie tańszą alternatywą dla masła kakaowego. W gorzkiej czekoladzie nie znajdziemy mleka.
Tak naprawdę do wytworzenia prawdziwej, dobrej gorzkiej czekolady wystarczy ziarno kakaowca, masło kakaowe i cukier. Do tego ewentualnie dodatki smakowe np. naturalne aromaty. Tak więc zanim sięgniemy po gorzką czekoladę, by wrzucić ją do koszyka, zaznajomić należałoby się ze składem.
Zapraszamy do zabawy
Źródło: sfd.pl/ktociewyleczy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz