FERIE Z KSIĄŻKĄ
OD AJERKUCHÓW DO ŻYMŁY,
czyli ABC kuchni śląskiej
W czasie wczorajszego spotkania zgłębialiśmy tajniki kuchni śląskiej. Zajęcia rozpoczęliśmy od prezentacji książki Marka Szołtyska pt. Kuchnia śląska oraz pogadanki na temat tradycyjnych potraw przygotowywanych w naszych domach. Nawiązaliśmy do dwóch cech Ślązaków, rodzinności i wierności tradycji, z którymi kojarzy się kuchnia śląska. Następnie przygotowywaliśmy czapki kucharskie, które ozdabialiśmy według własnych pomysłów oraz przeglądaliśmy książki Marka Szołtyska dostępne w naszej bibliotece. Po zakończeniu części teoretyczno - plastycznej zabraliśmy się za kucharzenie. Przygotowaliśmy szałot, wodzionkę oraz chleb z tustym. W międzyczasie wysłuchaliśmy piosenki pt. Wodzionka.
Komentarze
Prześlij komentarz